M. TKÁČ: Predstaviteľa Nadácie MS obvinili v kauze národného pokladu

08.02.2012 Martin

Martin 8. februára (TASR) – V kauze nakladania s Národným pokladom Matice slovenskej (MS) policajti obvinili jedného z predstaviteľov Nadácie MS. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Martine informoval predseda MS Marián Tkáč.

Predseda MS uviedol, že predstaviteľ Nadácie MS bol obvinený z toho, že nadácia zle hospodárila s národným pokladom, ktorého finančná zložka v podstate už neexistuje. Pripomenul, že po nástupe do funkcie podal niekoľko trestných oznámení. „Niektoré z nich mi vrátili ako premlčané. Ale niektoré z nich sa po dvojnásobnom vrátení ďalej riešia. A hlavná kauza – nakladanie s národným pokladom - pokročila tak ďaleko, že jeden z predstaviteľov Nadácie MS, ona sa tak stále volá, aj keď už s Maticou nemá nič spoločné, je obvinený a bude pokračovať vyšetrovanie,“ povedal Tkáč.

V januári 2011 Tkáč povedal, že MS nikdy nespravovala Národný poklad, spolu s VÚB, Slovenskou poisťovňou, Slovnaftom, VSŽ a ZSNP sa podieľala len na založení Nadácie Matice slovenskej. „Národný poklad, ktorý začal vznikať v roku 1993, od samého začiatku spravovala Nadácia Matice slovenskej, v ktorej prišlo k zmenám - od roku 2002 je zriaďovateľom tejto nadácie ona sama,\" povedal Tkáč, pričom hodnotu národného pokladu odhadol na 863.042 eur plus obrazy a zlaté dary.

Na prelome rokov 2010 a 2011 sa v MS uskutočnil audit. Vyplynuli z neho nejasnosti okolo národného pokladu, majetkových záležitostí aj Matičného fondu. MS poskytla zmenku Podielovému družstvu Slovenské investície (PDSI) vo výške viac ako 40.000 eur, pričom v zmenkách je časť z Národného pokladu.
 

Vyberte región